Kosárfonó tanfolyam az intézetben

 

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében 2018 novemberében 60 órás kosárfonó tanfolyam indult az intézetben. Pályázati finanszírozással 16 fő (növendék és nevelő) vett részt a képzésen. A tanfolyam célja: olyan kosárfonó képzés nyújtása, amely segíti a hátrányos helyzetű növendékek reintegrációját és későbbi munkaerő-piaci integrációját. A fiatalok munkára nevelése mellett kreativitásuk fejlesztése, önbecsülésük felébresztése is cél volt. A jelentkezők kiválogatása érdeklődés és motiváció alapján történt. Az oktatók Dulics Margit (Manyi néni) kosárfonó mester és testvére, Takács Gézáné (Kati néni) voltak. Az elméleti oktatás mellett gyakorlatban is megtanultuk a kosárfonás alapjait. A gyerekek és mi, nevelők is egyaránt nagy örömmel és lelkesedéssel vettünk részt a tanfolyamon. Gyönyörű kosarakat és egyéb használati eszközöket (tálcákat, alátéteket, szappantartókat, kínálókat) készítettünk. A tanfolyam zárására és a vizsgára 2019. január 16-án került sor. A záróvizsgát a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Skrabut Éva és alelnöke, Nagy Béla felügyelte. Az elméleti és gyakorlati vizsga után a résztvevők, akik a vizsgát megfelelt minősítéssel zárták, tanúsítványt kaptak. Ez OKJ-s kosárfonó végzettségnek felel meg.  A projektzáró esemény végén a fiatalok, oktatók, nevelők és vizsgáztatók közös ebéddel zárták a tanfolyamot. Itt ígéretet kaptunk a tanfolyam folytatásának lehetőségére is.

Büszkék vagyunk a növendékeinkre, akik élvezettel és precíz munkával, egymás iránti segítő szándékkal végezték el a kosárfonó tanfolyamot.

Nőnap – intézeti módra

Pénteken az intézet nődolgozóit lepték meg szívhez szóló műsorukkal, másnap pedig a Városi Hölgyklub összejövetelén kápráztatták el az asszonyokat – B. Zsolt, G. Balázs, M. Kristóf, V. Patrik és V. Erik.

„Éljenek ők, a széplelkű, gondoskodó nők: kik szerető szívükkel az igazi színt varázsolják a Földre!” – szavalták.

„Lehet vár, lehet kastély, lehet palota. De otthonod csak akkor lesz, ha benne van az asszony.” – hallhattuk.

A műsort M. Kristóf erre az alkalomra írt verse zárta, mellyel ő maga köszöntötte a hallgatóságot.

Szombaton a fiúk még ének- és tánctudásukkal is meglepték a közönséget.

Ezután átadták növendékeink által készített papírvirágokat, mellyel teljesen elvarázsolták a hölgyeket. Olyannyira, hogy a nyitótáncra – hölgyválaszként – fiainkat kérték fel, majd ezt követően finom falatokkal, sütivel, üdítővel vendégelték meg őket.

Azzal búcsúztak, hogy más alkalommal is szívesen látnák növendékeinket. És már most azon gondolkodnak, mit gyűjtsenek Karácsonyra, amivel majd megajándékozhatják az intézet lakóit.

„Éljenek ők, a gyengébbnek mondott nők: az elegáns hölgyek, a dolgos asszonyok, a megfáradt arcú, rajongó lelkű, drága nagymamók, kik nélkül a világ csak kopár sivatag!”

Március 15.

A tavaszi ünnepeink közül az egyik legszebb és legtisztább célokért kiálló megemlékezésünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról szól.
 
A társadalmi és gazdasági fejlődés útjába álló feudális kötöttségeket önkéntes alapon próbálták megoldani (úrbéri viszonyok megszüntetése, közteherviselés, egyenlőség megvalósulása)  Ezzel  egy időben szabadságjogaikat és önrendelkezési igényeiket is megfogalmazta a magyarság a 12 pontban.

Felidéztük 1848 március 15-e eseményeit korabeli dokumentumok, cikkek , naplórészletek segítségével. Megemlékezésünket Petőfi Sándor és Juhász Gyula verseivel  tettük színesebbé.

Intézeti ünnepségünk második részében Csézy:  A hazám című klipjét néztük meg az 1848-as eseményeket megidéző képekkel. Műsorunk zárásaként Erkel Ferenc Bánk bán című színművéből meghallgattuk Bánk bán híres áriáját Simándy József előadásában.E-mail:  nkji@nkji.hu

Levélcím: EMMI Nagykanizsai Javítóintézet

Kemping út 6. 8800 Nagykanizsa

Telefon: (93) 688-110

Fax: (93) 688-145