Nagykanizsa Napján jártunk…

 

Első alkalommal voltunk részesei a város napi rendezvényeknek.
Növendékeink színpadi műsorral és egy standdal is készültek a jeles alkalomra.
A nagy sikert arató színpadi szereplés során egy tanulságos történetet adtak elő a fiatalok, míg a standnál a javítóintézetben készített használati és dísztárgyakat mutattuk be.
Kinek mi megtetszett, azt elvihette, cserébe csak annyit kértek a növendékek, hogy a kihelyezett perselybe tetszés szerint dobjon az érdeklődő néhány forintot.
A gyerekek az így összegyűjtött 54.165 Ft-ot a Nagykanizsai Állatotthon árva lakói számára ajánlották fel.
Részvételünk annyira megnyerte mind a város lakóit, mind pedig Nagykanizsa vezetőit, hogy az augusztus végi Dödölle fesztiválra is meghívást kaptunk….


Dr. Papp Attila

2016. május. 6. 13:00


( A színjátszó csapat…)
 

( A saját kezűleg készített portékák…)
 
 
 
Gólya István igazgatóhelyettes, a nagykanizsai javítóintézet megbízott vezetője adta át az összegyűjtött forintokat Skanecz Tamásnak, az állatotthon munkatársának.

 

Március 15 – ünnepi megemlékezés

A javítóintézetben ünnepi műsorral és megemlékezéssel, míg a városban koszorúval tisztelegtek a hősök emlékműve előtt.

2016. március 15. 12:00


Március 15  ünnepi megemlékezés

Gólya István igazgatóhelyettest, a nagykanizsai intézet megbízott vezetőjét két növendék, Szépvölgyi Tibor és Kovács Krisztián kísérte el a Deák-téri koszorúzásra, ugyanakkor a javítóintézet berkein belül is eseménydúsan teltek a nemzeti ünnep napjai, hiszen a növendékek ünnepi műsorral, valamint – a jeles alkalomra a tanáraik segítségével felkészülve – történelmi visszaemlékezéssel is készültek a szabadságharc 168. évfordulójára.
 
Dr. Papp Attila

Gyermeknap

A legjobb magaviseletűek a Zalaegerszegi Gyermekotthonba látogathattak el, ahol különböző versenyeken bizonyították: sok csapatjátékban elsők a kanizsai javítósok.

 

De az itthon maradt növendékeink sem unatkoztak, hiszen a javítóintézet egy napra az egyéni és csapatversenyek színterévé vált. Lábtengó és asztalitenisz csatározások, humoros ügyességi vetélkedők, na és persze teremfoci-bajnokság: mindenki találhatott neki tetsző játékot…

Dr. Papp Attila

Megállapodás 2016

Együttműködési megállapodás. Nagykanizsa és az Emberi Erőforrások minisztériuma Debreceni Javítóintézete közti együttműködés pénteken újabb állomásához érkezett. Hivatalosan is megpecsételték azt a szándékot, mely a közös felelősségvállalásról szól. Nagykanizsa nagyobb közössége elfogadta az intézményt – fogalmazott köszöntő beszédében Cseresnyés Péter államtitkár. A térség országgyűlési képviselője az intézet történetét a kezdetektől, az ötlettől a jelenlegi működésig idézte fel. “Én azt szeretném, ha az intézményben az a munka, amit elhatározásképpen, célként megfogalmaztak maguknak, az működjön, és ennek az együttműködési szerződésnek a segítsége is ott legyen a mindennapi célok megvalósulásában. A mindennapi nevelési céloknak a sikerében” – mondta a politikus.

Véradás

Javítóintézetünk néhány hónap leforgása alatt Nagykanizsa életének aktív részesévé vált.

Részt vettünk a márciusi, az 1848-as szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezéseken, majd a város napján találkozhatott velünk az érdeklődő.
Miközben növendékeink megkezdték a munkát az állatotthonban, addig a javítóintézet dolgozói pedig a Vöröskeresztnek segédkeztek: a mára oly fontossá vált véradásból vették ki a részüket. 

Az első intézeti véradás alkalmával majd két tucat nevelő, gyermekfelügyelő és rendész nyújtotta a karját a Vöröskereszt ápolóinak a Nagykanizsai Javítóintézetben.

Dr. Papp Attila

Hősök napja

Javítóintézetünk is részt vett a megemlékezésen.

Gólya István igazgatóhelyettest, a nagykanizsai javítóintézet megbízott vezetőjét két növendék,
Sz. Balázs és O. Richárd kísérte el a kiskanizsai Milleniumi emlékparkba,
hogy leróják tiszteletüket az elesett hősök emléke előtt.

Nemzeti Összetartozás Napja

Az Eötvös téri Nagy-Magyarország emlékműnél tartották a nemzeti összetartozás napi városi megemlékezést.Gólya István igazgatóhelyettest, a nagykanizsai javítóintézet megbízott vezetőjét két növendék,
F. Kevin és F. János kísérte el a Nagy-Magyarország emlékműnél való megemlékezésre.

Piros lesz a paradicsom…

: akkor a megműveletlen, nagydarab földterületet elnézve nehezen volt hihető,hogy itt, a nyár végére paradicsom fog piroslani… 
De a növendékeink becsületes munkájának köszönhetően elértük az idei évre kitűzött célt: csak úgy roskadoznak a kert bokrai a sok zöldségtől.

 

Piros lesz a paradicsom…

Idén tavasszal kezdtük el kialakítani kertészetünket: akkor a megműveletlen, nagydarab földterületet elnézve nehezen volt hihető,hogy itt, a nyár végére paradicsom fog piroslani… 
De a növendékeink becsületes munkájának köszönhetően elértük az idei évre kitűzött célt: csak úgy roskadoznak a kert bokrai a sok zöldségtől.

Paradicsom, paprika – jófajta chilipaprika is –, káposzta, karfiol, uborka, bab: nagyon ígéretesnek mutatkozik az első szüret közeledtével a termés. 
Sőt, a tök már be is érett, a minap vacsorára kiosztott tökfőzelék már a saját magunk nevelgette növényekből készült.

És a sikert látva egyre nagyobb terveink vannak: a NATO-hálós kerítésrendszert megszépítő szőlősor, tonnaszámra szüretelt paradicsom, gyümölcsös – déligyümölcsök is, két citromfát már el is ültettünk –, na, és a háziállatok. 
A növendékeink szorgalmát elnézve, mintagazdaság van kialakulóban a kertjeiről és terményeiről híres Kiskanizsa határában…

 

Dr. Papp Attila

A Balatonnál jártunk…

, kisvasúton is most ültem először, és nagyon „zsír” volt ám ez a hét – mondta nekem izgatottan Fábián János, a Nagykanizsai Javítóintézet növendéke.

Ugyanis az önkormányzat balatonmáriai táborában tölthettek el egy hetet a kanizsai intézet lakói, debreceni növendéktársaik társaságában.

 

A nagykanizsai önkormányzat jóvoltából augusztus utolsó hetében Balatonmárián táborozhatott a Debreceni Javítóintézet és kanizsai telephelyének 6 – 6 növendéke, persze tanáraik felügyelete mellett.
A debreceni intézet nevelője, Kiss Tibor töltötte be a „táborparancsnoki” szerepet.

– Tartalmas hetet tudhatunk magunk mögött, ma például a Balatonfenyvesről induló kisvasútra ültünk fel, és gyönyörködtünk a dél-balatoni táj szépségében – mondja a nevelőtanár, miközben mosolyogva nézi az átélt élményeiket egymásnak mesélő növendékeket.

– Próbáltuk ezt a hetet úgy megszervezni kollegáimmal, elsősorban Bodó Andrea tanárnővel, akit a tábor „kulturális felelősének” neveztek ki, hogy a lehető legtöbbet nyújthassuk azoknak a fiataloknak, akik kiérdemelték a táborozást. Mert bizony több hónapon keresztül kellett kifogástalan magatartást tanúsítani azoknak a fiúknak, akik el szerettek volna ide jönni, a Balaton partjára. A debreceni gyerekeknek, talán a távolság miatt is, ez felért egy tengerparti nyaralással, de bizonyára a nagykanizsai intézetből is jó volt „kimozdulni”. Az időjárással is szerencsénk volt, szinte minden nap fürödhettek a növendékek a Balatonban. De szerveztünk kirándulást Keszthelyre, ahol a gyönyörű Festetics kastélyba látogattunk el. Ámulva nézték a fiúk a vadászati kiállítást, és a vasúttörténeti múzeumot is megnéztük. A növendékek – persze felügyelet mellett – mindennap kimehettek a balatonmáriai, nyár végi „forgatagba”, de részt vettünk egy hajókiránduláson is, amelyen a Keszthelyi-öblöt járta be velünk a balatoni motoros, egészen a Badacsony előteréig – sorolta a debreceni pedagógus.

– Igen, de feltaláltuk ám magunkat a táborban is – vág közbe Mezei Tamás, a szintén kanizsai „érdekeltségű” növendék. – Foci, csocsó, asztalitenisz, fallabda, meg kitaláltunk egy csomó mindent, volt úgy, hogy sakkoztunk. Egy-egy ötlet után azonnal felállt két csapat, persze mindig úgy sikeredett, hogy egyik oldalon Debrecen, a másikon meg mi. Be kell vallani, hogy a Hajdú-Biharból érkezettek általában jobbak voltak nálunk, de nem az eredmény számított, hanem az, hogy kijöhettünk az intézetből, és nyaralhattunk egy kicsit. Megérte jól viselkedni, hogy eljöhessünk. Itt, a társaim már most fogadkoznak, hogy egész évben jók lesznek, csak had jöhessenek legközelebb is. Én szerencsére jövő tavasszal elmehetek az intézetből, így a 2017 nyarat már otthon, Somogyban fogom tölteni, de persze a jó magaviseletem továbbra is megmarad, mert máshogy nem lehet előbbre jutni, érvényesülni ebben az életben…

Dr. Papp Attila

Külső munkálatok a városban

A Csónakázó-tó partján található büfé, illetve a kerékpárosok által gyakran használt közösségi épület faszerkezetét újították fel a napokban a Nagykanizsai Javítóintézet növendékei.

 

A fiatalok felügyelet mellett, jutalomként, az önkormányzattal megkötött együttműködési megállapodás keretei között vehettek részt a tóparti munkán, ahol lazúrral és páccal kezelték le az időjárás által erősen megkoptatott fafelületeket.

Dr. Papp Attila

Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál

 

A 2016-os Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztiválon lehetőséget kaptak a Nagykanizsai Javítóintézet növendékei, hogy a kézműves kirakodóvásárban egy saját standdal elkápráztassák a lakosságot.

 

A fiatalok saját készítésű ajándéktárgyakkal készültek a rendezvényre.
Volt aki festményekkel készült, de számos karkötő, tolltartó, és egyéb kézműves ajándék is helyet kapott az standnál.
A fiatalok becsület kasszát helyeztek el a standnál, így akinek megtetszett valami egy jelképes összeggel támogathatta az Intézet növendékeit és magával vihette az általa választott ajándéktárgyat.

A két nap alatt összegyűjtött összeget a növendékek fejlesztésére fordítja az Intézet.

Állatok világnapja vetélkedő

Az Állatok világnapja alkalmából az Intézet pedagógusai veltélkedőt rendeztek az Intézet növendékei között.
A vetélkedőn 4 fős csapatok vehettek részt ezzel képviselve csoportjaikat.

A résztvevőknek készülni kellett egy állatos társasjátékkal amit saját kezűleg kellett készíteniük mellékelve a társasjáték szabályzatát és segédletét valamit egy kihaló félben lévő vagy védett állatról készült rajzott kellett bemutatni. 

 

Az Intézet pedagógusai feladatul tűzték ki azon értékek, ismeretek, magatartásformák és életviteli szokások közvetítését, melyek felkészítik a növendékeket arra, hogyan óvhatják meg természetes, épített és társas-társadalmi környezetünket.

Ferenczi György Szakmai Nap a javítóintézetben

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezelésében lévő Debreceni Javítóintézet Nagykanizsai Telephelye szolgált az idei Ferenczi György Szakmai Nap helyszínéül.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón rész vett Szarka Attila, a Ferenczi György Alapítvány Kuratóriumának elnöke, az EMMI Szociális- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese, Gulyásné dr. Kovács Erzsébet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője, Nagy Kálmán, a Debreceni, egyben a kanizsai intézmény igazgatója, valamint Gólya István a kanizsai intézmény igazgatóhelyettese, egyben telepvezetője.

Szarka Attila egyebek mellett elmondta: 21. éve járja a javítóintézetek és a speciális gyermekotthonok zárt világa ezt az utat, aminek a mostani állomása Nagykanizsára ért el. 21 éve azon dolgozik az alapítvány, hogy a fiatalon elhunyt jeles gyógypedagógus, javítóintézeti szakember, Ferenczi György érdemeit megőrizzék, ápolják. És ebben az őrzésben, értékvédelemben keresik az olyan munkatársakat, vezetőket, akikről azt látják, hogy munkásságukkal hasonlóképpen szolgálják a gyermekek érdekeit, jogait. Ezeket az embereket ezen alkalommal emléklappal és emlékéremmel jutalmazzák meg. A Ferenczi Díj nem állami kitüntetés, egy civil szervezet adja és talán éppen ez az egyik ereje is.

A konferencián megvitatják a szakma módszertani kérdéseit és jogi terét, és betekintést engednek e zárt világ terébe. Megnyílnak ilyenkor a kapuk jelképesen és konkrétan is. Nagyon sokan látogatják ezen a napon az intézményt. Az intézmények munkatársai mellett bírák, ügyészek, rendőrök, pedagógusok is részt vesznek. Gulyásné dr. Kovács Erzsébet elmondta, az ezekben az intézményekben elhelyezett nagyon nehéz sorsú, számos esetben nemcsak elkövető, hanem áldozat gyerekek érdekeit képviselte minden lehetséges fórumon Ferenczi György, akit még ő is ismert. Többek között az is az ő érdemei közé tartozik, hogy kezdeményezője volt annak, hogy a fiatalkorúak előzetes letartóztatását javító intézetekben is végre lehessen hajtani.

Nagy Kálmán igazgató hozzászólásában kiemelte: a nagykanizsai javítóintézet hazánk legfiatalabb javítóintézete. A javító-nevelő intézeti kultúra több mint 100 éves múltra tekint vissza, és az ezt követő 100 év után történt az a korszakos fejlesztés a gyermekvédelmi ágazaton belül, hogy speciálisan erre a célra, zöldmezős beruházásban megépült hazánk 5. javítóintézete. A szakmai ellátás megalapozása érdekében különleges szakmai összefogásra került sor. Az összefogásban részt vett az aszódi, a budapesti, Szőlő utcai, a rákospalotai és a debreceni javítóintézet. A szakmai közösség nemcsak azt tűzte ki célul, hogy a joggyakorlatokat és a korábbi szakmai tapasztalatokat adja át a legújabb telephelyi intézménynek, hanem azt is, hogy tudjanak megfelelni az új kihívásoknak, és a társadalmi elvárásoknak. A délutáni szekcióülésen egy irányvonalat mutatnak be, illetve az is fontos szempont lesz, hogy a javítóintézeti feladatellátást érintő jogi környezet folyamatos változására, az új kihívásokra miképpen tudnak reagálni. És ehhez milyen pedagógiai és nevelési célokat tudnak társítani valamint megvalósítani.

A javítóintézetek közösségének legfiatalabb tagjaként Gólya István megköszönte, hogy a patinás rendezvény házigazdái lehetnek.

A sajtótájékoztatót követő szakmai nap résztvevőit Dénes Sándor polgármester köszöntötte, és elismeréssel szólt az egy év alatt elvégzett munkáról.

 

Forrás: http://www.kanizsaujsag.hu/hirek/34054/ferenczi-gyorgy-szakmai-nap-a-javitointezetben-/

A Mikulás hozzánk is megérkezett

A növendékek fegyelmezetten ültek és vártak, énekeltek a már rég várt Télapónak.
Szavakkal leírni nem lehetett a növendékek örömét a Télapó társaságában.
Mindenkinek hozott ajándékot, amivel nagy örömet szerezett minden növendéknek, s tovább éltettük a gyermeki varázst, melyet a télapóvárás táplál készülve a közelgő karácsonyra.

Karácsonyi Ünnepség a Javítóintézetben!

 


A Nagykanizsai Javítóintézetben is igyekeztünk növendékeinkkel ráhangolódni erre a gyönyörű ünnepre.
Az adventi időszakban hétfőnként sor került a gyertyagyújtásra.Ezeket az alkalmakat tette még teljesebbé, hogy a meghitt napon színvonalas karácsonyi műsorral, énekkel is készültek tanáraik segítségével az intézet növendékei.

 

Fekvenyomó-bajnokság

 

 

Gólya István igazgatóhelyettes úr és Nagy-Bozsoky Lajos gyermekfelügyelő szervezésében lehetősége nyílt a növendékeknek, hogy kipróbálhassák erejüket az intézeti fekvenyomó- bajnokságon.
A súlyemelést megelőzően minden versenyre jelentkező növendéket az egészségügyi dolgozók megvizsgáltak, hogy alkalmas-e az egészségi és fizikai állapota a versenyen való részvételre.

 


Súlymérést követően Nagy-Bozsoky Lajos vezénylésével 15 perces bemelegítést végeztek, majd a növendékek testtömegük 60% -val kellett megbirkózniuk a tornateremben.
Közel 30 növendék vett részt a versenyen. Az első három helyezés jutalma az oklevél mellett jelképes tárgyjutalom is volt.
De nem csak az első három helyezett kapott elismerést, hanem minden résztvevő növendék oklevelet kapott kiemelkedő teljesítménye jutalmaként.

E-mail:  nkji@nkji.hu

Levélcím: EMMI Nagykanizsai Javítóintézet

Kemping út 6. 8800 Nagykanizsa

Telefon: (93) 688-110

Fax: (93) 688-145